UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 19. júna 2015

Nugátová torta s kokosovými guličkami




Veľmi jemná, lahodná torta, vďaka jemnej nugátovej plnke, šťavnatým kokosovým guličkám a skvelému sacher korpusu, ktorý nikdy neoschne. Jednoduchá a nenáročná na prípravu, so skvelou čokoládovo-smotanovou polevou, ktorá sa vám pri krájaní nebude lámať.



cesto:



7 bielka

210 g kryštálového cukru

5 žĺtky

100 ml (1 dl) oleja

70 g hladkej múky

40 g hrubej múky

50 g kakaa


Bielka s cukrom vyšľaháme na veľmi tuhý sneh.

Žĺtky vymiešame s olejom.
Do vyšľahaných bielkov, pridáme vymiešané žĺtky a jemne ale dôkladne premiešame.




Do toho po častiach pridáme preosiatu múku, ktorú sme si zmiešali s kakaom.

Pečieme pri teplote 180-190°C asi 30-35 minút.
Prášok do pečiva do tohto cesta neide.
Po upečení a vychladnutí si korpus prerežeme.

Veľkosť  formy priemer 26 cm.




kokosové guličky:



200 ml mlieka


100 g práškového cukru

200 g strúhaného kokosu + 20-30 g na obalenie guličiek a zdobenie

1 vanilkový cukor

1 tubu malého smotanového salka  75 gramového -  Condé, kupujem v Kauflande



Mlieko zmiešame s cukrom a privedieme k varu. Keď vrie prisypeme kokos, premiešame, odstavíme a necháme vychladiť. Do vychladeného pridáme salko a premiešame. S takto pripravenej plnky tvarujeme guličky v priemere asi 2,5 cm, ktoré ešte obalíme v kokose.



nugátová plnka:


0,6 l mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

250 g margarínu alebo masla

2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)

môžme pridať 1 lyžicu kakaa


1.
 Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


2.
 Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.

3.
Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme. Nakoniec môžme pridať lyžicu kakaa a prešľahať.



postup:



Plnku si rozdelíme na 3/3. 
1/3 plnky si natrieme na korpus. 12 guličiek si necháme na zdobenie a ostatné si poukladáme na plnku. 
Pridáme druhú tretinu plnky a plnku zarovnáme.
Prikryjeme druhou polovicou cesta a tortu omastíme po celom obvode zvyšnou plnku. Boky obsypeme kokosom, povrch potrieme čokoládovo-smotanovou plnkou a nakoniec dozdobíme guličkami.




čokoládová poleva:



100 g čokoláda na varenie

200 ml kyslej smotany 16%

Čokoládu si roztopíme nad parou, odstavíme a pridáme kyslú smotanu. Poriadne premiešame. Poleva nám trocha stuhne, lebo kyslá smotana je chladná, preto polevu ešte mierne zahrejeme (nie veľa), aby sa nám dobre natierala.






4 komentáre:

  1. torta je nádherná a mňa by potešila aj k narodeninám kedže kokos mám rada :-) Fotky sú krásne, radosť pozerať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Ywet, torta bola výborná, zožala u nás úspech, určite odporúčam, o dva týždne ju budem piecť znova pre manžela na želanie :)

      Odstrániť
  2. Krásný dort :) Jindra

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.